1. Startsida
  2. Bästa sommartipset för stora och små på Tumba bruksmuseum, fri entré

Bästa sommartipset för stora och små på Tumba bruksmuseum, fri entré

Upptäck vackra Tumba bruksmuseum inbäddad i lummig grönska, några mil utanför Stockholm i Botkyrka kommun.Tumba bruk är världens äldsta sedelpappersbruk som grundades av Riksbanken 1755. Med nya utställningen Jordnära – Självhushållare då och nu får du inblick i hur det var att leva på bruket och vad man odlade för att få mat på bordet. Möt även dagens självhushållare om deras vardag och att leva ett mer hållbart liv.

I samband med Tumba bruksmuseums nya utställning Jordnära - Självhushållare då och nu anordnas flera härliga familjeaktiviteter under sommaren. 

– För barnen finns ett barnspår med tillhörande audioguide inne i utställningen där Miniodlarna bland annat berättar varför bajs är så bra!

–  Utställningen fortsätter utomhus och här kan barnen leka affär i Lilla Konsum som är omringad av den vackra köksträdgården och skolträdgården med odlingar som används i maten som serveras av Brukscaféet.

– Missa inte Upptäckarspåret. Ta med familjen till de viktiga platserna runt om på bruksområdet där skyddsrummet låg, isen förvarades, potatisåkern fanns, mjölken hämtades och mataffären låg. I sex små hus finns massa kunskap och klurigheter. Avslutningsvis hämtar ni era upptäckarmärken i museets entré.

 Bland kålmaskar och lumpbänkar, en familjevisning.  Följ med på en spännande berättelse om det lilla samhället som klarade sig, nästan, helt självt. 

– Följ med på Bisafari för hela familjen. Vid några tillfällen i sommaren har du möjlighet att få veta mer om bina och biodlingen vid museet. Våra biskötare berättar om våra flygande trädgårdsarbetares arbete och visar hur det ser ut inne i bikupan. Du får även provsmaka flera olika honungsprodukter från olika bigårdar i Tumbatrakten.

Tumba bruksmuseum håller öppet torsdag - söndag, 11-16, fri entré. Brukscaféet erbjuder smarriga luncher och hembakat bröd som gärna intas i den vackra parken. 

Varmt välkomna till Tumba bruksmuseum i sommar!

Susanne Samuelsson
Pressansvarig
+46761280217
susanne.samuelsson@shm.se

Ny utställning: Jordnära på Tumba bruksmuseum

Fotograf: Ola Myrin, Statens historiska museer

Jordnära TBM

Fotograf: Helena Bonnevier, Tumba bruksmuseum
Utställningen Jordnära

Kålmaskar Jordnära TBM

Fotograf: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum

Miniodlare Jordnära TBM

Fotograf: Daniel Gustafsson
Jordnära utställningen - Miniodlarna

brukscaféet flera TBM

Fotograf: Daniel Gustafsson
Brukscaféet - Tumba bruksmuseum

LillaKonsum Jordnära TBM

Fotograf: Daniel Gustafsson
Lilla Konsum - en lekplats för de små.

familjevisning Jordnära TBM

Familjevisning Tumba bruksmuseum

upptäckarspåret helafamiljen TBM

Fotograf: Daniel Gustafsson
Upptäckarspåret, familjeaktivitet, Jordnära

Utställningen Jordnära förstoraosmå TBM

Fotograf: Daniel Gustafsson
Nya utställningen Jordnära - Självhushållare då och nu

Bisafari

Fotograf: Helena Bonnevier, Tumba bruksmuseum
Bisafari, för hela familjen