Barn och vuxna fikar utomhus
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Lov

Vi har aktiviteter för barn i sällskap med vuxna under varje skollov. Information om vad som händer släpps några veckor innan varje lov.

Sommarlov

FAMILJEVISNINGFREDAGAR

Familjevisning: Självhushållarnas hemliga platser

Upptäck de viktiga platserna för brukets självhushållare! En visning för hela familjen där våra sinnen får vara med – lyssna, lukta och känn. Vi besöker till exempel mjölkcentralen, isstacken och konsumtionsföreningen. Fredagar 14 juni – 16 augusti.

Om familjevisningen

FAMILJEVISNINGVISSA LÖRDAGAR OCH SÖNDAGAR

Visning: Gå på bisafari

Träffa biskötaren som berättar om bin vid bruket och visar hur det ser ut inne i bikupan. Du får även provsmaka flera olika honungsprodukter från olika bigårdar i Tumbatrakten. Visningen ges olika lördagar och söndagar under sommaren.

Se tider för bisafari

Vuxna och barn sitter utomhus
Ett bi vilar på en sten
Barn och vuxen ler mot varandra på en uteservering

Att göra på egen hand med familjen

Gå upptäckarspåret

Som en del av utställningen Jordnära har vi ett upptäckarspår som tar dig till platser som har funnits förr i tiden, på bruksområdet. Ta på dig sköna skor och upptäck var skyddsrummet och potatisåkern låg, var isen och mjölken förvarades, och var mataffären låg. I sex små hus finns massa kunskap och klurigheter. Ta med familjen eller testa själv! Den som klarar utmaningen kan hämta ett upptäckarmärke i museets entré.

Om Upptäckarspåret

Lyssna på miniodlarnas audioguide

Har ni sett ”miniodlarna” i utställningen Jordnära – självhushållare då och nu? Barn kan följa miniodlarna genom utställningens olika delar och tillsammans med medföljande vuxna reflektera kring deras finurliga tankar om vårt samhälle.

Om audioguiden

Ta med familjen till utställningen Jordnära

Utställningen Jordnära självhushållare då och nu passar utmärkt för familjer! Inne i museet kan du ta del av berättelser om de människor som levde på bruket och den omsorg samt planering som krävdes året runt för att få mat på bordet. I parkmiljön visas odlingstäppor, bikupor och ett upptäckarspår för dig som besöker utställningen med barn. Fri entré för barn och vuxna.

Om utställningen

Provsitta brandbilen

En ständig favorit bland familjer är att provsitta brandbilen i Spruthuset. Spruthuset byggdes 1926 för att fungera som brukets brandstation. Här finns brandsprutor, hjälmar och annan utrustning.

Barn påväg in i brandbilen som står utställd på museet.
<em><em>Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.</em></em>

Upptäck utställningarna

På Tumba bruksmuseum finns det mycket spännande för barn och familjer att upptäcka, både utomhus och inomhus. Våra utställningar är enkla att besöka med barn – det finns mycket att titta på i deras höjd. Besök den gamla skolsalen och kika in i den gamla brandstationen.

Monter i  museimiljön
Foto: Erik Lernestål, Tumba bruksmuseum/SHM.

Brukscaféet

Välkomna till Brukscaféet, vi har öppet för lunch och fika! Vi erbjuder barnvänliga alternativ på menyn. För de minsta erbjuder vi EKO klämmisar och det finns även möjlighet att värma medhavd barnmat. I Brukscaféet finns det även haklappar och barnstol att låna. 

Barn och vuxen i caféet på Tumba bruksmuseum
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Sommarkurs i bild och form

Den 25-28 juni erbjuder vi en bild- och formkurs för barn 13-15 år som bor i Botkyrka kommun. Kurserna anordnas med stöd av Botkyrkabyggen och Botkyrka kommun.

Barn målar i tusch
Foto: Elin Ekeroth Kjellgren, Tumba bruksmuseum/SHM.