Three children and two adults going on a treasure hunt at Tumba Paper Mill.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.
  1. Startsida
  2. Besök
  3. Barn och familj

Barn och familj

Tumba bruksmuseum är ett mysigt utflyktsmål för barn. Det är fri entré för både vuxna och barn. Som förälder eller annan medföljande vuxen har du säkert många frågor inför ditt besök och det svarar vi på här. 

Barnvänliga utställningar

Svenskt sedelpapper har tillverkats i Tumba bruk sedan 1755. På museet kan du lära dig om Sveriges sedelhistoria och om de människor som levt och arbetat på Tumba pappersbruk. På museet finns det mycket spännande för barn och familjer att upptäcka, både utomhus och inomhus.

Våra utställningar är enkla att besöka med barn – det finns mycket att titta på i deras höjd. Besök exempelvis den gamla skolsalen och kika in i den gamla brandstationen.  

Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Provsitt i brandbil

En ständig favorit bland familjer är att provsitta brandbilen i Spruthuset. Spruthuset byggdes 1926 för att fungera som brukets brandstation. Här finns brandsprutor, hjälmar och annan utrustning. 

Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Lovaktiviteter

Vi har aktiviteter under varje skollov. Information om vad som händer släpps några veckor innan varje lov.

Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Familjevisningar

Våra kunniga pedagoger visar runt på museet. Aktiviteten erbjuds vanligtvis under skolloven. Vi publicerar alla visningar i vårt kalendarium.

Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Kurser för barn och unga

Under sommaren erbjuder vi en bild- och formkurs för barn 10-15 år som bor i Botkyrka kommun. Kursen anordnas med stöd av Botkyrkabyggen och Botkyrka kommun. Det finns ett begränsat antal platser, boka din plats till sommaren 2023 redan nu! 

Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.
Barn som testar på att göra eget papper.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Familjesöndagar i pappersverkstan

För pysselsugna barn erbjuder vi kreativt skapande i vår pappersverkstad på söndagar. Där finns möjlighet till olika sorters pyssel och att prova på att göra eget papper. Det är kostnadsfritt att delta.

Datum och tid

Söndagar 8 januari - 28 maj 2023 (dock inte 5 mars eller 9 april) klockan 11.00-12.00.

Se aktuella datum för aktiviteten

Pris

Aktiviteten är kostnadsfri för barn och vuxna.

En hand som håller i en mobil där en audioguide spelas upp.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Audioguide

Om du vill upptäcka bruksområdet på egen hand kan vi tipsa om den kostnadsfria appen “Upptäck historien” där du kan hitta fakta om brukets historia och ett roligt quiz för dig med lite äldre barn. Du kan också lyssna på den kostnadsfria audioguiden till våra utställningar. 

Museets audioguider

Besök Brukscaféet

Slå dig ner på Brukscaféet på en fika eller lunch! Om vädret tillåter har vi en uteservering och det går även fint att köpa take away. Det finns ett flertal barnstolar och vi hjälper dig gärna att värma burkmat. Caféet erbjuder även klämmisar. För dig med småbarn kan det vara skönt att veta att vi har skötbord och en barntoasits på vår toalett.

Foto: Ola Myrin Tumba bruksmuseum/SHM.

Museet med barnvagn

Gå barnvagnspromenad i det lugna och vackra bruksområdet, där man även kan ha picknick. Större delar av museet är tillgängliga för barnvagnar men enstaka utställningar är inte tillgängliga.

Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmusuem/SHM.

Boka barnkalas hos oss!

Tumba bruksmuseum erbjuder en annorlunda och mysig miljö för barnkalas. Fira ditt barns födelsedag med papperspyssel och gott kalasfika. Rekommenderad ålder är från 6 år, men vår erfarenhet är att pysselkalaset passar allra bäst för åldern 8-11 år. 

Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.