Vuxna och barn sitter utanför bruksmuseet och fikar.
Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.
  1. Startsida
  2. Besök
  3. Föräldraledig

Föräldraledig

Tumba bruksmuseum är ett trevligt utflyktsmål för dig med småbarn eller bebis. Det är fri entré för både vuxna och barn. Som förälder har du säkert många frågor inför ditt besök och det svarar vi på här.

Svenskt sedelpapper har tillverkats i Tumba bruk sedan 1755. På museet kan du lära dig om Sveriges sedelhistoria och om de människor som levt och arbetat på Tumba pappersbruk.

Gå barnvagnspromenad eller visning

Välkomna in på det vackra bruksområdet för en barnvagnspromenad. Parken är öppen för allmänheten. Vi erbjuder allmänna visningar i våra utställningar och det går jättebra att ta med bebisar, förslagsvis i bärsele.

Personer går med barnvagnar.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Besök Brukscaféet

Slå dig ner på Brukscaféet för en lugn stund själv med bebisen eller träffa andra föräldralediga på en fika eller lunch! Ta en kopp kaffe och något sött och njut av den vackra och familjära inomhusmiljön. Om vädret tillåter har vi en uteservering och det går även fint att köra takeaway.

Barn leker och vuxna med barnvagnar fikar
Bebis leker utomhus

Barnvänligt café

Det finns ett flertal barnstolar och haklappar tillgängliga och vi hjälper dig gärna att värma burkmat. Caféet erbjuder klämmisar. Vi försöker alltid erbjuda något alternativ bland vårt utbud för dig som är vegan, vegetarian, laktosintolerant och glutenintolerant. Vid frågor om allergier i caféets utbud, välkommen att prata med vår kökspersonal eller kontakta oss i förväg.

För dig med småbarn kan det vara skönt att veta att vi har skötbord och en barntoasits på våra toaletter.

Brukscaféet har samma öppettider som museet.

Besök Brukscaféet

Barn och förälder fikar på museets uteservering
Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.
Handavtryck på bebisens hand i pappersmassan.
Förälder och bebis gör papper tillsammans med en museipedagog.

Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Aktivitet: Gör avtryck av bebishänder- och fötter

Skapa ett minne för livet och gör ett avtryck med din bebis hand eller fot! Vi använder vit bomullsmassa och doppar försiktigt bebisens hand eller fot på formen. Några sekunder senare har det blivit ett pappersark med bebisens avtryck i. När pappret har torkat några dagar senare får du det hemskickat.

Aktiviteten passar dig med bebis 3–12 månader. Du behöver inte ha förkunskaper och vår kunniga personal hjälper dig genom hela processen.

Datum och tid

När är nästa tillfälle? Se aktuella tider i vår kalendarie.

Vi börjar klockan 10.00, inget efterinsläpp. Aktiviteten tar cirka 60 minuter och viss väntetid förekommer. Vänligen respektera att inga syskon tillåts i lokalen under aktiviteten.

Kostnad och bokning

Pris: 75 kronor för vuxen. Därefter 50 kronor/papper (max tre ark per bebis). Du kan köpa biljett i museets huvudentré/reception i Oxhuset samma dag klockan 9.30-10.00. Först till kvarn, ingen förbokning.

Tre kvinnor med varsin barnvagn framför ingången till Oxhuset.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Museet med barnvagn

Tumba bruksmuseum ligger nära Tumba centrum. Det går en buss från pendeltågsstationen och det går att promenera med barnvagn till museet från pendeltåget på cirka 20 minuter. 

Vissa av husen på museet (Oxhuset, Röda magasinet, Spruthuset) är tillgänglighetsanpassade med ramp och hiss, och andra inte (Kölnan). Större delar av museet är tillgängliga för barnvagnar men enstaka utställningar är inte tillgängliga. 

Tillgängligheten på museet och bruksområdet

Köp presenter i vår butik

Ska du gå på babyshower, dop eller namngivningsceremoni eller bara vill unna någon vän eller släktning som ska få barn? I vår butik kan du köpa dop- och namngivningskort samt ett göra-själv kit för att göra papper hemma. Eller varför inte boka ett helt eget tillfälle för avtryck av bebishand eller -fot? Passar perfekt som gåva till en gravid kompis!

Personer i butiken som pratar.
Foto: Erik Lernestål, Tumba bruksmuseum/SHM.
Kakfat med fyra sorters kakor.
Foto: Lieselotte van der Meijs, Tumba bruksmuseum/SHM.

Babyshower och namngivningsceremonier

Känner du någon som ska få barn? Välkommen att boka våra lokaler för att arrangera en baby shower eller namngivningsceremoni. Kombinera egen papperstillverkning med härligt bubbel eller ett mysigt kafferep med smarriga bakverk.

Kontakta oss för offert

Mejla info@tumbabruksmuseum.se eller ring 08-519 553 46.

Familjevänliga aktiviteter

Besöker du museet med äldre barn? Det finns mycket spännande för barn och familjer att upptäcka, både utomhus och inomhus. Några familjefavoriter är museets brandbil och pysselverkstad.

Barn påväg in i en brandbil som står utställd.
Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.

Barnkalas på bruket!

Tumba bruksmuseum erbjuder en annorlunda och mysig miljö för barnkalas. Fira ditt barns födelsedag med papperspyssel och gott kalasfika.

Barn som pysslar masker.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.