Brukets trädgårdar
Permanenta trädgårdar
Köksträdgården
Köksträdgården har växter som tidigare bara odlades av bruksborna för njutings skull.
I köksträdgården finns idag:
- sparrisbädd
- smultron
- vinbär
- rabarber
- krusbär
Änkan Ekbergs täppa
Catharina Ekberg, 1782-1855, var en av de många som bodde på Tumba bruk. Catharina kom till bruket 46 år gammal för att arbeta som piga, men gifte sig istället samma år med den 23 år yngre pappersarbetaren Olof Ekberg. När de hade varit gifta i 10 år dog Olof hastigt i kopporna och Catharina blev änka. Hon hade odlingslott 29 på Valdemarsbergets sluttning.
I täppan odlar vi idag köksväxter i proportioner som är någorlunda representativa för hur en hushållsodling kunde se ut i mitten av 1800-talet. En större yta avsätts för stapelvaror, en mindre yta för vissa grönsaker och en liten yta för örtkryddor.
Upp till 50 procent av odlingsytan består av kålrot, vilket var mycket vanlig under 1800-talet. Även potatis började att odlas på åkrar under den perioden. Idag odlar vi lite grann i täppan. Det finns också ärtor, morot och dill.
Säsongen 2023 odlade vi dessa sorter, som härstammar tillbaks till änkans levnadsdagar, och som tillhandahållits genom NordGen:
- Kålrot: Rotabagge och Gul Svensk
- Potatis: Leksands vit och Raudar Islendska
- Bondböna: Åsbro
- Även dill, spenat och tagetes
Det som odlas i Änkan Ekbergs täppa tas tillvara av Brukscaféet.
Trädgårdar i anslutning till Jordnära
Om utställningen Jordnära
Utställningen Jordnära – självhushållare då och nu tar avstamp i livet på Tumba bruk runt förra sekelskiftet. I utställningen, som visas 18 maj 2023 till och med 29 september 2024, kan du även möta dagens självhushållare. Få en inblick i deras vardag om att leva ett mer hållbart liv.
Jordnära presenteras i huvudbyggnaden Oxhuset och utomhus med intilliggande odlingstäppor som visar pågående odlingar och museets bikupor. Intill odlingarna finns en familjevänlig plats att stanna till vid för skönt häng i sofforna och där de yngsta besökarna kan leka affär.
Vi skapade också en skolträdgård där vi odlade tillsammans med barn från olika skolor i Tumba. En härlig och lärorik upplevelse för barnen att följa från sådd till skörd.
Kryddtäppan
Örterna i vår lilla kryddtäppa utgår från den kombination som var vanlig i en så kallad ’kryddkvast’ eller ’kyrkkvast’. Det var en liten bukett med väldoftande örter som kvinnor traditionellt bar med sig i kyrkan, ofta i psalmboken. Örterna i kvastarna varierar lokalt och regionalt. I bruksmuseets kryddtäppa har vi valt att utgå från en kryddkvast beskriven från Sorunda på Södertörn med följande örterna:
- lavendel
- åbrodd
- isop
- salvia
Skolträdgården
På Tumba bruk anlades en skolträdgård 1868 där brukets barn undervisades i trädgårdskötsel. Där odlades bland annat:
- sockerärtor
- svärdsbönor
- spenat
- morötter
Den moderna skolträdgården är vårt pedagogiska program kopplat till utställningen Jordnära. Vi odlar tillsammans med ungefär 90 barn från närliggande skola med syftet att förstå kretsloppet mellan jorden och maten vi äter.
Sommarsäsongen 2023 odlade vi:
- squash
- sockerärt
- kålrabbi
- grönkål
- gurkört
- tagetes
Nytt sätt att bevattna
Inför säsongen 2023 investerade vi i ett solcellsdrivet bevattningssystem för att på ett hållbarare sätt vattna direkt vid plantan och på så sätt spara upp till 90 procent vatten jämfört med att vattna med slang.
Biodling
På Oxhusets baksida finns våra bikupor med honungsbin. Inne i kupan bor drottningen tillsammans med sina arbetsbin och drönare. Bina spelar en mycket stor roll för pollinering av blommande växter. Bin och blommor har gått igenom en samrevolution och utvecklat ömsesidig nytta och beroende av varandra. Idag skulle den ena inte överleva utan den andra.
Honungen som bina producerar finns att köpa i museibutiken.
Upptäck bruksområdet
På bruksområdet hittar du flera byggnader med olika användningsområden och karaktär. Varje hus presenterar en del av bruket, sedeltillverkningens ursprung och dess historia. Du är välkommen att besöka museet och dess omgivningar på egen hand och ladda gärna ner någon av våra kostnadsfria audioguider.
Tillgänglighet i utställningen
Trädgårdarna finns intill Oxhuset som är museets huvudbyggnad med entré, butik och Brukscaféet. Trädgårdarna går att besöka med barnvagn, det är ojämn mark och kan vara något svårare med rullstol.