Museibutiken med besökare och personal
Foto: Erik Lernestål, Tumba bruksmuseum/SHM.

Butiken

I Tumba bruksmuseums mysiga lilla museishop säljer vi vårt eget handgjorda papper, andra pappersvaror, honung, vykort, böcker med mera. Pappret är hjärtat i museets verksamhet och det präglar även vår butik. Bland sortimentet finns också svenska produkter som är tillverkade på ett hantverksmässigt sätt.

Shoppen har också några småsaker till barn. Vi hjälper dig gärna att hitta gåvor till dop, studenten, bröllop, babyshower och andra högtider, bland vårt sortiment. Fråga gärna vår kunniga personal!

Öppettider och kontakt

Du hittar butiken i museets huvudentré, i Oxhuset. Du behöver inte besöka museets utställningar för att titta runt i butiken, men om du vill besöka utställningarna är det fri entré. Just nu erbjuder vi inte en webbutik, alla våra varor köps på plats i vår fysiska butik. Vi kan skicka varor (mot porto).

Butiken har samma öppettider som museet.

Betalning

Vi tar kontanter, betalkort (ej Amex) och Swish. Vi fakturerar för företag.

Tumba special – det hemliga receptet återupptäcktes efter 50 år!

Visste du att det har legat ett bryggeri i Tumba, på Storvretsbacken, en gång i tiden? Där bryggdes en läsk med ett hemligt recept med namnet Tumba special. När bryggeriet lades ner på 1950-talet försvann receptet.

Femtio år senare, när bryggeriägarens änka skulle flytta, hittades receptet i en byrålåda. Nu tillverkas i liten upplaga denna fantastiska dryck igen. Vi serverar Tumba special i Brukscaféet, men du kan även köpa hem några flaskor! 

Flaska med läsken "Tumba Special" som serveras i caféet men går även att köpas.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Museets böcker och kataloger

Tumba bruksmuseum har släppt ett flertal skrifter om livet på bruket. Där kan du fördjupa dig i brukets historia och om de spännande människorna som har jobbat och levt här.

I museibutiken finns även annan litteratur om livet på bruket, papperstillverkning, papprets historia, sedelhistoria och industrihistoria. 

Böcker som säljs i butiken.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Tumba bruksmuseums handgjorda papper 

Söker du lyxiga korrespondenskort och papper? Våra papper tillverkas hantverksmässigt av 100 procent bomull i vår verkstad på museet. I butiken hittar du A4, A5 och kuvert samt korrespondenskort. Pappren finns med vattenmärken, antikmönstrade, släta eller med inslag av växter och andra fibrer.

Anteckningsblock och penna.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Produkter från Crane & Co 

Crane & Co är från början ett amerikanskt familjeföretag med tillverkning av både sedelpapper och finpapper, på samma sätt som Tumba bruk också haft under lång tid. I vår butik erbjuder vi ett litet sortiment med kvalitativt brevpapper och korrespondenskort från Crane & Co. 

Lokalproducerad honung 

Vill du smaka på honung producerad på Tumba bruksmuseum? Våra bin som bor bakom museets huvudbyggnad gör honung som vi säljer på museet när det är säsong. Det är en begränsad vara, så välkommen att kontakta museet för att se om det finns honung till salu, eller vid frågor. 

Vem driver butiken på Tumba bruksmuseum? 

Tumba bruksmuseum är en del av Statens historiska museer. Alla intäkter från museibutiken och Brukscaféet går till Tumba bruksmuseums verksamhet.  

Besök Statens historiska museers webbplats

Beställ personliga kort och pappersprodukter 

Vi tar emot beställningar på personliga kort/brevpapper till högtider som t ex bröllop, dop och fest. Dessa tillverkas för hand på museet. Passa på att få ditt namn/företagslogga som vattenmärke på inbjudningskortet. Du kan beställa:

  • Inbjudningskort 
  • Placeringskort 
  • Akvarellpapper  
  • Diplom  
  • Korrenspondenskort med eget trådvattenmärke  

Om du vill göra en beställning, fyll gärna i en beställningsförfrågan så kontaktar vi dig. 

Observera att leveranstiden är minst 4 veckor. 

Jag vill beställa*:

Jag har tagit del av Statens historiska museers policy för behandling av personuppgifter och samtycker till att mina kontaktuppgifter samlas in och sparas i enlighet med dataskyddsförordningen.