Jordnära

Under sommaren kommer Tumba bruksmuseum att erbjuda programverksamhet som är kopplat till vår nya utställning Jordnära – Självhushållare då och nu. Utställningen tar plats såväl inne i museet som ute. Fri entré, varmt välkomna!

Läs mer om Jordnära

Familjesöndagar i pappersverkstan

Under våren skapar vi kreativa låtsaspengar med roliga detaljer. Aktiviteten erbjuds till och med 18 juni.

Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Upptäckarspåret för familjer

Genom en upptäckarjakt ute i brukets park kommer barnen hitta minihus fyllda med kunskap och klurigheter. I ett av husen är temat den konsumtionsförening som bildades på Tumba bruk år 1887. I övriga möter de exempelvis mjölkcentralen, iskällaren, potatisåkern och skyddsrummet.

Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Familjevisningar

Vad odlade människorna på bruket och hur fick de mat på bordet? Hur var det att växa upp här? Vad åt man och hur förvarades maten under året. En sommarvisning för hela familjen om självhushållarna på Tumba bruk under 1800-talet. Följ med på en spännande berättelse om det lilla samhället som klarade sig, nästan, helt självt.

Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Gå på bisafari!

Visste du att museet har bikupor? Lär dig mer om våra bin och biodlingen på en guidad visning. Våra biskötare berättar om våra flygande trädgårdsarbetares arbete och visar hur det ser ut inne i bikupan. Du får även provsmaka flera olika honungsprodukter från olika bigårdar i Tumbatrakten.

Foto: Elin Ekeroth Kjellgren, Tumba bruksmuseum/SHM.

Miniodlarna

Har ni sett ”miniodlarna” i utställningen Jordnära - självhushållare då och nu? Barn kan följa dom genom utställningens olika delar och tillsammans med medföljande vuxna reflektera kring deras finurliga tankar om vårt samhälle. Hör miniodlarna berätta i det barnanpassade audioguidespåret.

Illustration: Sanna Norberg, Tumba bruksmuseum/SHM.

Spelmansstämma med Slagsta Gille

Den 19 augusti 2023 kan du ta med ditt instrument och spela! Eller strosa runt och lyssna in musiken vid den lilla scenen. Testa på vissstuga och gammeldans. Brukscaféet serverar lättare lunch, smörgåsar, bakverk och dryck.

Foto: Pexels

Vill du veta mer om utställningen?