Smörrebröd och visning

Följ med på en visning om arbetet på Tumba bruk och hur sedelpapper länge tillverkades för hand. Innan visningen kan du äta smörrebröd från Brukscaféet. Det kostar 150 kronor för lunch och visning.

Kock lagar smörrebröd
Foto: Helena Bonnevier, Tumba bruksmuseum/SHM.

Upptäckarspåret för familjer

Utforska utställningen Jordnära utomhus! Genom en upptäckarjakt ute i brukets park kommer barnen hitta minihus fyllda med kunskap och klurigheter. Lär er mer om exempelvis Konsumbutiken, mjölkcentralen, iskällaren, potatisåkern och skyddsrummet som har funnits i bruksområdet.

Barn står utomhus med en karta
Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.

Självhushållarnas hemliga platser

Upptäck de viktiga platserna för brukets självhushållare! En visning för hela familjen där våra sinnen får vara med – lyssna, lukta och känn. Vi besöker till exempel mjölkcentralen, isstacken och konsumtionsföreningen. Fredagar 14 juni – 16 augusti.

Barn och vuxna sitter utomhus
Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.

Gå på bisafari

Träffa biskötaren som berättar om bin vid bruket och visar hur det ser ut inne i bikupan. Du får även provsmaka flera olika honungsprodukter från olika bigårdar i Tumbatrakten. Visningen ges olika lördagar och söndagar under sommaren.

Ett bi sitter på en sten
Foto: Helena Bonnevier, Tumba bruksmuseum/SHM.

Miniodlarna

Har ni sett ”miniodlarna” i utställningen Jordnära - självhushållare då och nu? Barn kan följa dom genom utställningens olika delar och tillsammans med medföljande vuxna reflektera kring deras finurliga tankar om vårt samhälle. Hör miniodlarna berätta i det barnanpassade audioguidespåret.

En familj tittar på en smartphone med en audioguide
Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.

Sommarkurs i bild och form

Den 25-28 juni erbjuder vi en bild- och formkurs för barn 13-15 år som bor i Botkyrka kommun. Kurserna anordnas med stöd av Botkyrkabyggen och Botkyrka kommun.

Barn målar i tusch
Foto: Elin Ekeroth Kjellgren, Tumba bruksmuseum/SHM.

Spelmansstämma med Slagsta Gille

Lördag den 17 augusti är det dags för den årliga spelmansstämman på Tumba bruksmuseum. Fri entré att delta och lyssna!

Musiker spelar utomhus

Vill du hålla koll på allt som händer?

Arkivbild familj står vid plantering