1. Startsida
  2. Ny utställning: Säkrare sedlar - om våra nya pengar

Ny utställning: Säkrare sedlar - om våra nya pengar

Utställningen öppnar fredag 5 juni kl. 11. För första gången visas hela den nya sedelserien med dess säkerhetsdetaljer publikt.

År 1755 grundades Tumba bruk för att tillverka sedelpapper och nu 2015 är produktionen fortfarande igång. Sveriges nya sedelserie, med tillskottet av 200kr, tillverkas endast ett par hundra meter från Tumba Bruksmuseum. I oktober får vi de första av dessa i handen, men redan från den 5 juni kan besökare se alla de sex nya sedlarna och de spännande säkerhetsdetaljerna.

Utställningen berättar om det komplicerade arbetet med att ta fram nya sedlar från Riksbankens första utredning vidare genom estetisk utformning och funktionell design och till sist tillverkningens olika steg. I en del av utställningen berättar konstnären, Göran Österlund, själv om glädjen och svårigheterna i skapandet av det vinnande bidraget.
Besökaren möter Sveriges nya sedlar genom kännedom om de olika säkerhetsdetaljernas funktion och säkerhetsnivåer och får svar på frågor som: -Varför får vi nya sedlar? -Hur tillverkas en sedel?

Utställningen står till och med januari 2017.

Inbjudan till pressfrukost fredag 5 juni kl. 10
Varmt välkommen till pressvisning av Säkrare sedlar fredag 5 juni kl. 10. O.s.a. senast 4 juni till info@tumbabruksmuseum.se

Programverksamhet och visningar
"
Säkrare sedlar" visas för grupper efter överenskommelse. Från och med hösten 2015 kopplas teman i museets programverksamhet för barn, seniorer och föräldralediga till utställningen. 

Mer information:

Elin Ekeroth Kjellgren, verksamhetsansvarig

08-519 553 48 eller elin@tumbabruksmuseum.se

Dokument & länkar

Sveriges Riksbank