Samlingar och forskning
När bruket ställde om till fabrikstillverkat papper på 1930-talet samlade förvaltaren Karl Wallentin in de gamla verktygen. Föremålen placerades ursprungligen i ett rum i Klockhuset. När Tumba Bruksmuseum öppnade år 1968 hade ytterligare ett antal föremål sparats undan och magasinerats.
År 2001/2002 skänkte Sveriges Riksbank museisamlingarna till Kungl. Myntkabinettet (Statens Historiska Museer) som sedan 2005 driver det Tumba bruksmuseum. År 2001/2002 skänkte Sveriges Riksbank museisamlingarna till Kungl. Myntkabinettet (Statens Historiska Museer) som sedan 2005 driver det Tumba bruksmuseum.
År 2019 tog Tumba bruksmuseum emot en större gåva från sedeltillverkaren Crane AB innehållande pressplattor för vattenmärkestillverkning samt ett större antal vaxgravyrer. Därutöver har museet sedan 2005 mottagit ett mindre antal fotografier, brev och liknande föremål med anknytning till museets verksamhetsområde.
Sök i samlingarna
En del av vår samling är digitaliserad, och vi arbetar ständigt med att digitalisera och tillgängliggöra fler föremål i samlingen. Du kan söka bland de bilder och föremål som redan nu är digitaliserade i vår databas på nätet. All information och media i databasen är fri att använda.
Vi delar databas med de andra museerna som ingår i myndigheten Statens historiska museer. Därför hittar du föremål från Ekonomiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott och Tumba bruksmuseum i databasen.
Föremålsbilder
De flesta bilder på föremål från samlingarna är licensierade med CC BY vilket innebär att de är fria att använda, under förutsättning att upphovsman och/eller Tumba bruksmuseum anges i samband med bildens publicering.
Har du har frågor om föremålsbilder, kan du mejla dina frågor till bilder@shm.se
Frågor kring samlingarna
Richard Kjellgren, förste antikvarie, är kontaktperson för museets samlingar och arkiv:
+46(0)8-519 553 14, richard.kjellgren@shm.se