Porträtt på Johannes Wätterbäck som håller i en växt.
Fotograf: Farbror Grön.

Föreläsningar

Trädgårdskväll med Farbror Grön

Evenemanget har redan passerat

En härlig kväll med två föreläsningar på olika teman. Välj om du vill delta på bara en eller på båda. Först om att odla tomat.

Farbror Grön tar oss med på 30 års äventyr och delar sina bästa tips och tricks. Senare på kvällen handlar det istället om att odla sig ur kris. Johannes berättar hur vi kan tänka vid val av grödor, gödsel, skydd av plantor och inte minst om samplantering på liten yta.

I biljetten ingår en trädgårdstallrik och bubblande dryck i utställningen Jordnära – självhushållare då och nu. Denna serveras efter föreläsningen. Passa på att mingla med andra deltagare.

Föreläsning 1: Odla tomat (klockan 16.30 - 17.30)

30 års äventyr med tomater: I trettio år har Farbror Grön odlat tomater på alla möjliga och omöjliga sätt. Inne, ute, på friland, i växthus, i krukor, på tak, i staden, på landet och i komposten. I denna högst personliga tomatföreläsning, som berör hela Farbror Gröns tomatresa, berättar han hur du med hjälp av hans erfarenhet och slutsatser kan tänka tomat och odla tomat. Halshuggning av tomat, kallsådd, att inte tjuva, att göra nya plantor, övervintring, hur man gödslar, hur de mognar och hur man skördar smart!

Föreläsning 2: Odla dig ur krisen (klockan 18.30 - 19.30)

Om att odla utifrån ett krisperspektiv. Fokus ligger dels på att tänka kris och vad man kan behöva ha i buffert, och odlingsmässigt att så vid flera tidpunkter helt utan värme eller växtbelysning och under hela året. Vad ska vi satsa på för grödor, vilka ger bäst avkastning, hur gör vi vårt eget gödsel, hur lagrar vi grödorna och hur skyddar vi växterna? Föreläsningen tar även upp hur man kan samplantera och om att odla mycket på liten yta.

Om mat, dryck och mingel:

Efter föreläsningen serveras en trädgårdstallrik av säsongens bästa råvaror. Till den ingår ett glas alkoholfri bubblande äppelmust. Eventuella behov av specialkost behöver meddelas senast en vecka innan på info@tumbabruksmuseum.se.

Om Farbror Grön

Johannes Wätterbäck har odlat i över 30 år allt från perenner till grönsaker och sommarblommor. Odlingarna har han och och Theres Lundén lite överallt, i staden, på landet, inomhus, utomhus, i källare och på ett tak, själva och tillsammans med andra. Grönsakerna de odlar, väljs med omsorg – de vill ha delikata ingredienser till sina gröna middagar. Sedan 2012 driver dom tillsammans bloggen farbrorgron.se och där skriver de om sina odlingsäventyr och recept. De syns också på Instagram och Facebook där de driver sedan en tid den populära Facebook-gruppen Farbror Gröns Trädgårdsland.

Tips!

Missa inte den guidade brukspromenad på odlingstemat: Odlingarna på Tumba bruk. Tre fredagar i maj: 3, 17 och 24 maj.

  • Helkväll med två föreläsningar och mingeltallrik+alkoholfritt bubbel: 900 kronor. En föreläsning och mingeltallrik + alkholfritt bubbel: 550 kronor
  • Sven Palmes väg 2, 147 43 Tumba
  • Meddela eventuella behov av specialkost på mejl senast den 15 maj: info@tumbabruksmuseum.se