Besök oss digitalt

Ta del av Tumba bruksmuseums spännande historier, guidade visningar och lär dig göra eget papper, oavsett var du befinner dig.

Lär dig om konsten att skapa papper

Handpapperstillverkning är hjärtat i museets verksamhet. Men visste du att det är lätt att skapa handgjort papper med hjälp av rätt utrustning? Se när museipedagogen Liana Kirsta demonstrerar traditionell papperstillverkning så som den gjordes för hand vid Tumba bruk under många år. På vägen får du också veta vad papper egentligen är och bakgrunden till Tumba bruk.

Inspelat av UR Samtiden den 24 maj 2021 vid Tumba bruksmuseum. 

Gå en digital “brukspromenad”

Följ med Elin Ekeroth Kjellgren på en filmad promenad där du får se några av museets hus, och höra berättelser kring brukshistoria. Promenaden filmades våren 2021 i samarbete med UR Samtiden. 

Inspelat av UR Samtiden den 24 maj 2021 vid Tumba bruksmuseum.

En hand som håller i telefon där en audioguide spelas upp.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Lyssna på vår audioguide

Nyfiken på att ta reda på mer om Tumba bruksmuseums utställningar? Välkommen att lyssna på vår kostnadsfria audioguide. Förutom att lyssna till spår som hör till museets basutställningar finns även bonusspår om formgivningen av vår nuvarande sedelserie samt om historiska lekar och om hur det var att växa upp på 1930-talets Tumba bruk.

För att ta del av audioguiden gå in på webbadressen guide.tumbabruksmuseum.se.

Bruksområdets historia

Upptäck bruksområdet på egen hand med gratisappen “Upptäck historien” där du kan hitta fakta om brukets historia. Det finns även ett quiz för dig som vill utmana dig själv!

Appen är framtagen av Stockholms länsmuseum och finns att ladda ner till din smartphone från App Store och Google Play.’

Bild på ett av husen på bruket.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Livet på bruket - virtuellt

Besök utställningen digitalt och utforska alla rum och föremål.

Skärmbild 2024-08-26 133929

Kostnadsfri digital resurs Sverigeshistoria.se

Tumba bruksmuseum är en del av Sverigeshistoria.se, som är en kostnadsfri digital undervisningsresurs. Men vem som helst är välkommen att använda den!

Nu kan alla elever bekanta sig med föremål och fördjupning från museets samlingar, oavsett var i landet de befinner sig. Är du elev, kan du läsa den spännande interaktiva artikeln ”Ett livsfarligt tryck”. Är du lärare, kan du ta del av lärarhandledningen för densamma. Är du bara nyfiken på historia? Välkommen att kika runt!

Person som ser på en karta på en iPad.
Foto: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM.

Tumba bruksmuseum på Google

På Google Arts & Culture kan du fördjupa dig kring vattenmärken och pappersformer med unika vattenmärken.

Närbild på pappersformer.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.
Närbild på hand som använder en smartphone.
Foto: Shutterstock.

Vi finns på sociala medier!

Facebook delar vi bland annat arkivbilder från brukets historia och berättar om de människor som levt och arbetat där. Kanske hade du en släkting med anknytning till Tumba bruk? Var gärna med och dela dina minnen och fotografier.

Instagram kan du bland annat få koll på vårt aktuella utbud som program, evenemang och vad som erbjuds i Brukscaféet. Vi tar dig bakom kulisserna och visar upp detaljer som alla besökare kanske inte ser: hur vi skapar papper, vad vi odlar i vår köksträdgård, och all flora och fauna på bruksområdet.

Spana också in oss på Pinterest.

Besökare tittar på en pappersform tillsammans med museipersonal.

Håll koll på vad som händer!

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.