Besök på egen hand
Utställningar och bruksområdet
På bruksområdet hittar du flera byggnader med olika användningsområden och karaktär. Varje hus presenterar en del av bruket, sedeltillverkningens ursprung och dess historia. Du kanske vill köpa med ett minne från ditt besök i museets butik.
Karta över bruksområdet och byggnaderna
Besök fyra familjevänliga hus (Oxhuset, Röda magasinet, Kölnan, Spruthuset).
Oxhuset
Oxhuset byggdes år 1825 som stall åt brukets oxar. I dag finns här bland annat museets entré och butik. På bottenplanet ryms också tillfälliga utställningar. På övervåningen skildras den svenska sedelhistorien från världens första banksedlar fram till dagens sedlar. Här kan du också följa Riksbankens utveckling från 1668 och framåt, och ta reda på hur du skiljer en äkta sedel från en falsk.
Röda magasinet
Röda magasinet byggdes omkring år 1800 som kallförråd. På Tumba bruk tillverkade man papper av gamla utslitna kläder, lakan och andra trasor, det vill säga lump. Lumpen samlades in och fraktades hit med brukets egen båt. Det färdiga papperet skeppades sedan tillbaka och levererades till Riksbankens sedeltryckeri vid Skeppsbron i Gamla Stan.
Idag kan du följa papperets historia och i vår pappersverkstad finns det möjlighet att under vissa tider tillverka eget papper för hand.
Utställningen i Röda magasinet
Kölnan
Kölnan (av latinets culina det vill säga kök, namn på torkrum i bryggerier) är ett av brukets allra äldsta hus. Det byggdes år 1763 för bland annat torkning av mältat korn som användes vid beredning av öl. Här fanns också fyra små bostadsrum. Många hundra människor arbetade och bodde på bruket. De föddes, gick i skola, bildade familj och dog här. I utställningen får du möta några av människorna som levde här.
Spruthuset
Spruthuset som anlades 1926 är Botkyrka-Grödinges första brandstation. Här fanns utrymme för stegar, pytssprutor, motorsprutor, slangar, personlig utrustning, verktyg och så småningom även brandbilar. Vissa delar av brandskyddsutrustningen förvarades fortfarande runt om på området. Idag finns här en utställning som visar utvecklingen av brandskyddet vid bruket.
Brukets trädgårdar
I slutet av 1800-talet fanns ungefär åttio odlingstäppor på brukets mark. Dessa har genom olika tider använts till både nytta och nöje. Idag finns det ett flertal trädgårdar kvar.
Lyssna till museets historia
Audioguide till museets utställningar
Nyfiken på att ta reda på mer om Tumba bruksmuseums utställningar? Välkommen att lyssna på vår kostnadsfria audioguide. Förutom att lyssna till spår som hör till museets basutställningar finns även bonusspår om formgivningen av vår nuvarande sedelserie samt om historiska lekar och om hur det var att växa upp på 1930-talets Tumba bruk.
För att ta del av audioguiden gå in på webbadressen guide.tumbabruksmuseum.se
Bonusspår
Förutom att lyssna till spår som hör till museets basutställningar finns även bonusspår om formgivningen av vår nuvarande sedelserie samt om historiska lekar och om hur det var att växa upp på 1930-talets Tumba bruk.
Audioguide bruksområdets historia
Upptäck bruksområdet på egen hand med gratisappen “Upptäck historien” där du kan hitta fakta om brukets historia.
Appen är framtagen av Stockholms länsmuseum och finns att ladda ner till din smartphone från App Store och Google Play.