Om Botkyrka
Botkyrka kommun sträcker sig från Mälaren i norr till Östersjön i söder. Här finns förortsmiljöer, villasamhällen och glesbygd. Det finns sju kommundelar: Alby, Fittja, Hallunda, Norsborg, Tullinge, Tumba och Vårsta / Grödinge.
Botkyrkas historia är sammanlänkad med Sveriges, men några faktorer har betytt särskilt mycket för utvecklingen på platsen:
- stora och goda jordbruksmarker med få ägare
- uppbyggnaden av Riksbankens pappersbruk i Tumba på I700-talet
- AB Separators verksamhet som startade i Tumba och Tullinge vid sekelskiftet 1900
- närheten till Stockholm och möjligheten till transporter på Mälaren
Men vi börjar lite längre bakåt i tiden med själva namnet " Botkyrka"
Berättelsen om Botvid
Namnet Botkyrka har en spännande historia. Det för oss tillbaka till början av 1100-talet och legenden om Botvid. Bondsonen Botvid växer upp på Hammarby gård vid sjön Aspen i norra Botkyrka vid 1100-talets början. Hans föräldrar heter Bänkfrid och Sven. Som ung reser Botvid till England där han kristnas. Vid återkomsten börjar Botvid sprida den kristna tron. På en fisketur förvånar han hedningarna genom att be till Gud och får så sina nät alldeles fyllda med fisk. Men Botvid blir dödad. En träl som han själv givit fri hugger ner honom med en yxa. Där blodet strömmar ned från Botvids sargade kropp, väller en källa med det klaraste vatten fram.
Till minne av Botvid uppförde hans bror en träkyrka på Hammarbys ägor. Så småningom ersattes den med en stenkyrka, "Bothwidiia Kirkia", som invigdes år 1176. Delar av denna ingår i nutidens kyrka.
Legenden om Botvid nedtecknades på 1200-talet. Man kan se den som en sorts propaganda för kristendomen. Att Botvid funnits i verkligheten är ändå de flesta forskare överens om. Med tiden blev Botvid ett av Sveriges skyddshelgon. Han avbildas i flera kyrkor runt om i Sverige med en fisk i den ena handen och en yxa i den andra. Så ser han också ut i Botkyrkas kommuns vapen.
Utställningskylt - Livet på bruket
Den här texten hör till utställningen Livet på bruket på Tumba bruksmuseum. Du kan se utställningen i sin helhet antingen genom att besöka oss på plats eller här på webben genom vår virtuella vandring.