Hälsovård

Läkarvård

Redan då bruket var nytt hörde fri läkarvård till bruksarbetarnas förmåner. År 1758 förordnades en läkare - s.k. bankomedikus - att hålla mottagning vid bruket vissa dagar.

På 1770-talet ville riksdagen hålla utgifterna nere och läkare fick endast tillkallas i akuta fall. Bruket höll också med ett enkelt husapotek. Man hade fri medicin, men fick inte belasta banken med "dyrbara medikamenter".

Arbetsmiljön och bostäderna var fuktiga och ohälsosamma. Många recept skrevs ut mot reumatism och gikt. Lungtuberkulos var också mycket vanligt.

Vid 1800-talets mitt besökte sockenläkaren bruket två dagar i veckan. År 1874 inreddes en läkarmottagning med apoteksfilial, bostad och trädgård för odling av medicinalväxter nära Tumba station.

Förlossningar

Förlossningar skedde förr i hemmen med hjälp av äldre kvinnor. Från 1842 fanns en utbildad och avlönad barnmorska på bruket.

Badhus

I det gamla ångpannerummet i övre bruket inrättades två rum med badkar på 1880-talet, ett för tjänstemän, ett för arbetare.

Trakten har ett flertal sjöar, så möjligheten till friluftsbad har alltid funnits. Ett kallbadhus uppfördes på brukets bekostnad vid Kvarnsjön på 1890-talet.

Fattigvård

År 1794 skänkte brukspatron Niklas Holterman i Salem 2000 riksdaler banko till sjukvård, kirurgiska instrument och medicin för alla fattiga i Botkyrka och Salems socknar.

Banken bidrog då med pengar till en ny fattigstuga av sten. Den stod färdig 1798 invid kyrkan i Botkyrka och hade två rum och kök på bottenvåningen. Här kunde bruket inhysa gamla orkeslösa arbetare eller deras änkor och barn. I ett rum innanför köket bodde sköterskan. Läkaren disponerade övervåningen och där hade han sitt mottagningsrum.

Det var i denna fattigstuga som Carolina Öman bodde, innan hon kom till bruket 1837 för att undervisa barn.

Utställningskylt - Livet på bruket

Den här texten hör till utställningen Livet på bruket på Tumba bruksmuseum. Du kan se utställningen i sin helhet antingen genom att besöka oss på plats eller här på webben genom vår virtuella vandring.

Till listan med alla skylttexter