Friluftsliv och idrott

Hur lifligt minnes jag ej de uppfriskande kälkåkningarna med sina små äfventyr om vintern, utför de många backar, som nedstupa mot Tumbadalen; och de hurtiga skridskoåkningarna på de stålblanka isarne, under barvintrarne /... / /... / under högsommaren, de angenäma simöfningarna samt de lockande fiskena i de många sjöar, som ligga på närmre och fjermare afstånd från bruket. I sanning ett friskt lif, mäktigt att fostra friska sinnen! - Herman Sätherberg (1812–1897), son till förvaltaren J. F. Sätherberg

Sjöarna

I sjöarna runt Tumba kunde man bada, simma och fiska på sommaren. Sjön Aspen var fortfarande i början av 1800-talet rik på abborre, gädda, mört och ruda.

På vintern användes sjöarna till skridskoåkning. På 1890-talet fanns en skridskoklubb på bruket, som Hilda Fiebelkorn, förvaltarens hustru, ledde.

Botkyrka Skytteförening

De första föreningarna inom Skarpskytterörelsen i Sverige bildades på 1860-talet. Dess idé var folkbeväpning till landets försvar. I Botkyrka bildades en kår som hade målskjutning och militära övningar på bruksområdet.

Under många år var lumpmästaren Johan Ferdinand Andersson ledare för kåren. Här i montern visas hans värja. Han var född 1835 och son till valsaren Erik på bruket.

"Rödstu-Hage"

Våren 1908 bildade några ungdomar från bruket Tumba Idrottsklubb. Förvaltaren Fiebelkorn lät dem öva friidrott på vedgårdsplatsen vid ån. Senare höll de till på Oxängen och i Rödstu Hage, där tidigare en liten röd stuga legat.

Senare bildades Tumba bruks idrottsförening. Man spelade fotboll och även ishockey, utövade friidrott och orienterade.

Föreningen fick bankens tillstånd att anlägga en idrottsplats i Rödstu Hage. Under flera somrar flyttade man lera, grus och pinnmo för att plana ut marken. Idrottsplatsen invigdes 1941 till musik från brukets blåsorkester. Här fanns fotbollsplan, löparbanor och bandybana. Det är fortfarande en idrottsplats, Rödstuhage IP.

I Kölnan

Här i Kölnans övervåning använde idrottsföreningen det större rummet till bordtennis och de två små rummen för schackspel, innan huset inreddes till museum 1968.

Utställningskylt - Livet på bruket

Den här texten hör till utställningen Livet på bruket på Tumba bruksmuseum. Du kan se utställningen i sin helhet antingen genom att besöka oss på plats eller här på webben genom vår virtuella vandring.

Till listan med alla skylttexter