Biblioteken

Småskolans bibliotek

Folkskolestadgan 1842 stödde inrättandet av skolbibliotek. Då hade redan Tumba bruks skola ett eget mindre bibliotek, som bruket bekostat. Ämnena var i första hand biblisk historia, geografi och Sveriges historia.

Biblioteket, grundat genom enskilda välvilliga bidrag av böcker, har till syfte att hos brukets arbetare verka och underhålla sig för nyttig och nöjsam läsning och dymedelst på ett för förstånd och hjärta nyttigt och nöjsamt sätt använda deras från arbete lediga stunder.
- Ur Tumba bruksarbetares läsebiblioteks stadgar, 1858

"Tumba bruksarbetares läsebibliotek"

 I Stockholm fanns söndagsskolor för "gesäller och lärgossar". År 1850 inrättade även bruket en sådan med fri undervisning i religion, historia, geografi, skrivning och räkning. Eleverna var yngre pappersmakare och lärlingar.

För att ge brukets arbetare möjlighet till ytterligare bildning skapades 1858 ett läsebibliotek, som integrerades med det äldre skolbiblioteket. Från 1865 låg biblioteket i Bankosalen.

Gåvor från brukets tjänstemän utgjorde bibliotekets första låneböcker. Godkända böcker var religiösa och historiska skrifter, samt populära böcker i naturkunnighet, precis som i skolan, men även romaner.

Finansiering

För att få vara delägare i läsebiblioteket måste man vara bosatt på bruket och betala 1 riksdaler per år, samt 50 öre för barn under 15 år. Fattiga änkor kunde få låna gratis. Pengarna användes till bokinköp och inbindning av böckerna.

En av brukets tjänstemän utsågs till bibliotekarie. De första åren var det skolläraren Carl Eriksson. Utlåning skedde en timme varje söndag. Flera bestämmelser fanns, bl.a. att lånet gällde en månad och att böckerna skulle förvaras i låntagarens bostad.

För att utöka bokbeståndet bidrog brukskassan med 50 riksdaler per år. Även brukets sparbank lämnade bidrag. När sparbanken upphörde 1877 försvann en säker inkomst, och biblioteket kunde inte förnyas.

Fortfarande på 1880-talet utnyttjades biblioteket flitigt, men användes allt mindre och ca 1915 lades verksamheten ner. De gamla böckerna behölls på bruket och finns fortfarande kvar.

Utställningskylt - Livet på bruket

Den här texten hör till utställningen Livet på bruket på Tumba bruksmuseum. Du kan se utställningen i sin helhet antingen genom att besöka oss på plats eller här på webben genom vår virtuella vandring.

Till listan med alla skylttexter