Familj står i en utställning och pekar
Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.

Visades 18 maj 2023 - 29 september 2024.

Jordnära

- självhushållare då och nu

Utställningen Jordnära – självhushållare då och nu tar avstamp i livet på Tumba bruk runt förra sekelskiftet. Utställningen tar plats såväl inne i museet som ute. Möt även dagens självhushållare och få en inblick i deras vardag om att leva ett mer hållbart liv.

En gång i tiden var det ont om mat i Sverige. De flesta odlade egna ärtor, kål och potatis. En gris eller några får gav kött. Frukt och bär från skogen och trädgården gav njutning och värdefulla tillskott. Utställningen berättar om de människor som levde på bruket och den omsorg samt planering som krävdes året runt för att få mat på bordet. Hur var det att leva på Tumba bruk för drygt 100 år sedan?

Utställningsvy med skyltar och montrar
Utställningsvy med skylt, stol och lampor

Foto: Helena Bonnevier, Tumba bruksmuseum/SHM.

Hur ser en självhushållare ut?

Kanske som Johanna Pettersson, som bodde på Tumba bruk i början av 1900-talet. På Johannas tid var det flesta i Sverige självhushållare.

Eller kanske som familjen Andersson som står vid en odlingstäppa. I mitten av fotografiet ser man lumpmästare JG Andersson och sonen Harry vid en täppa. Sonen Harry Grimle blev riksbankstjänsteman.

Eller kanske som Elin Östensson, som idag jobbar som landsbygdsutvecklare i Vingåkers kommun. Hennes examensuppsats från 2020 ”Att våga våga” har varit en inspirations- och kunskapskälla till utställningen Jordnära.

Barn leker affär utomhus
Bebis ler vid lekaffären utomhus

Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.

Upptäck utemiljön

Jordnära presenteras i huvudbyggnaden Oxhuset och utomhus med intilliggande odlingstäppor som visar pågående odlingar och museets bikupor. Intill odlingarna finns en familjevänlig plats att stanna till vid för skönt häng i sofforna och där de yngsta besökarna kan leka affär.Vi skapar också en skolträdgård där vi odlar tillsammans med barn från olika skolor i Tumba. En härlig och lärorik upplevelse för barnen att följa från sådd till skörd.

Brukets trädgårdar

I slutet av 1800-talet fanns ungefär åttio odlingstäppor på brukets mark. Andra världskrigets utbrott innebar ett uppsving för självhushållningen på Tumba bruk. ”Allt var uppodlat. Gräsmattor fanns inte,” berättar Curt Carlsson, som levt merparten av sitt liv på Tumba bruk och vars berättelser blir en del av utställningen.

Änkan Ekbergs täppa

I täppan odlas köksväxter i proportioner som är någorlunda representativa för hur en hushållsodling kunde se ut i mitten av 1800-talet. En större yta avsätts för stapelvaror, en mindre yta för vissa grönsaker och en liten yta för örtkryddor. Det vanligaste man odlade då var kålrot och potatis. Det som odlas här tas tillvara av Brukscaféet.

Om Brukscaféet

Köksträdgården

I köksträdgården finns sparrisbädd, smultron, vinbär, rabarber och krusbär. Det är en trädgård med växter som tidigare bara odlades av bruksborna för njutings skull.

Kryddtäppan

Örterna i vår lilla kryddtäppa utgår från den kombination som var vanlig i den så kallade ’kryddkvasten’ eller ’kyrkkvasten’ – en liten bukett med väldoftande örter som kvinnor traditionellt bar med sig i kyrkan, ofta i psalmboken. Sammansättningen i kvastarna varierar lokalt och regionalt.

Skolträdgården

På Tumba bruk anlades en skolträdgård 1868 där brukets barn undervisades i trädgårdskötsel. Där odlades bland annat sockerärtor, svärdsbönor, spenat och morötter. Den moderna skolträdgården är vårt pedagogiska program kopplat till utställningen. Vi odlar tillsammans med ungefär 90 barn från närliggande skola med syftet att förstå kretsloppet mellan jorden och maten vi äter.

Biodling

På Oxhusets baksida finns våra bikupor med honungsbin. Inne i kupan bor drottningen tillsammans med sina arbetsbin och drönare. Bina spelar en mycket stor roll för pollinering av blommande växter. Bin och blommor har gått igenom en samrevolution och utvecklat ömsesidig nytta och beroende av varandra. Idag skulle den ena inte överleva utan den andra. Honungen som bina producerar finns att köpa i museibutiken.

Vill du upptäcka omgivningarna ännu mer?

Om brukets trädgårdar

Upptäck bruksområdet på egen hand

Förälder och barn sitter på golvet och tittar in i ett skåp
Förälder och barn tittar på föremål tillsammans

Foto: Daniel Gustafsson, Tumba bruksmuseum/SHM.

En utställning som passar barn

Möt Miniodlarna

”Miniodlarna” dyker upp i utställningen och fångar barnens intresse på ett lekfullt sätt. Barnen kan följa miniodlarna genom utställningens olika delar och tillsammans med medföljande vuxna reflektera kring deras finurliga tankar om vårt samhälle. Hör miniodlarna berätta i det barnanpassade audioguidespåret.

Illustration på en människa och en kråka
Illustration: Sanna Norman, Tumba bruksmuseum/SHM.

Lilla konsum

Konsumtionsföreningen, eller mataffären på Tumba bruk, är från 1887 och det gör den till en av de äldsta i Sverige. Kanske den absolut äldsta i Stockholmsområdet. Arbetarna drev den själva och anställde en föreståndare. Här kunde man köpa kaffe, socker, salt sill, karameller och annat. Det var bara brukets anställda som fick handla i butiken. I slutet av 1940-talet omvandlades den till ett av de första snabbköpen i landet med två kundvagnar.

Om du besöker utställningen med barn så missa inte att stanna till vid Lilla konsum. Här finns en familjevänlig plats att stanna till vid för skönt häng i sofforna och där de yngsta besökarna kan leka affär.

Program i anslutning till utställningen

Vi erbjuder programverksamhet som är kopplat till Jordnära – Självhushållare då och nu.

Se alla programaktiviteter i kalendariet

TORSDAG - SÖNDAGFAMILJEAKTIVITET

Följ upptäckarspåret i den vackra parken

Ett upptäckarspår för hela familjen med intressanta stopp på brukets område. Genom en upptäckarjakt ute i brukets park kommer barnen hitta minihus fyllda med kunskap och klurigheter. I ett av husen är temat den konsumtionsförening som bildades på Tumba bruk år 1887. I övriga möter de exempelvis mjölkcentralen, iskällaren, potatisåkern och skyddsrummet.

Om upptäckarspåret

Johanna Pettersson
Familjen Andersson vid en odlingstäppa
Elin Östensson

Foto: Tumba bruksmuseums samlingar samt porträtt Elin Östensson.

Missa inte!

Se issågen

Utställningen visar olika metoder på hur man hanterade råvarorna och maten. Från närliggande sjö sågades stora isblock upp som transporterades med häst och släde till olika platser på bruksområdet och som gjorde att man kunde hålla maten fräsch även under sommaren. Sågen som användes finns att se i utställningen.

Konstinstallation om jordens invånare

I utställningen finns den forskningsbaserade installationen ”De underjordiska”, signerat konstnärerna Janna Holmstedt och Karin Wegsjö som låter besökaren kika in hos jordens invånare på ett helt nytt sätt.

Om forskningsprojektet

Fågelskrämman

I utställningen finns en fågelskrämma som byggts av deltagare på Hallunda dagliga verksamhet. Originalet kommer från Ripsa, Sörmland, och ritades i början av 1900-talet.

Konstverk med en skärm som visar en morot i jord, omgiven av tyg
Konstverket De underjordiska. Foto: Helena Bonnevier, Tumba bruksmuseum/SHM.

Genom nutida självhushållare och en modern skolträdgård knyts vår tid ihop med brukets historia. Vi bjuder in besökarna att reflektera över hur man lever ett gott liv i ett hållbart samhälle

Elin Ekeroth Kjellgren, verksamhetschef Tumba bruksmuseum
barn vid odling håller grönsaker

För skolor

I en modern skolträdgård med historiska anor har vi skapat ett pedagogiskt program för lågstadiet, kopplat till utställningen Jordnära - självhushållare då och nu.

Om skolprogrammet

Tillgänglighet i utställningen

Utställningen visas i Oxhuset som är museets huvudbyggnad med entré och butik. Oxhuset har två toaletter varav en är funktionsanpassad, samt har skötbord. Utställningen går att besöka med både barnvagn och rullstol.

Exteriör Oxhuset 02_JT
Oxhuset. Foto: Tumba bruksmuseum/SHM (CC BY).

Besöker du oss med barn?

Tumba bruksmuseum är ett barnvänligt museum. En familjevänlig utflykt!

Barn leker utomhus
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.
Grönsaker i en flätad korg
Händer håller morötter i ett grönsaksland

Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Besökare tittar på en pappersform tillsammans med museipersonal.

Håll koll på vad som händer!

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.