Personer som blir guidade i pappertillverkning.
Foto: Helana Bonnevier, Tumba bruksmuseum/SHM.

Gruppbokning

Välkommen att boka en gruppvisning på Tumba bruksmuseum. Vi tar emot olika grupper, från föreningar till företag och privatpersoner – alla dagar i veckan.

På en gruppvisning lär dig om brukets historia, sedelhistoria, och handpapperstillverkning, antigen på plats på museet eller digitalt. Vill du göra något kreativt, hands-on och inspirerande, kan du välja en visning där du kan testa att skapa ditt eget papper. Det är lätt och roligt! Passa även på att boka in din grupp på lunch eller fika på Brukscaféet.

Visningar för bokade grupper

Är ni ett sällskap som vill besöka Tumba bruksmuseum på en visning? Vi hjälper er gärna att boka en visning. Ni väljer mellan tre olika teman. Visningen kan äga rum inne i museet, utomhus på bruksmuseet och i digitalt format via Teams eller Zoom. Visningen kan ske alla dagar i veckan, inte endast under de dagarna museet har öppet.

Gör en bokning

För att boka, fyll gärna i bokningsförfrågan längre ner på denna sida. Vi tar även emot bokningar på telefon samt via epost till info@tumbabruksmuseum.se.

Är du researrangör eller bussresearrangör?

Att åka till Tumba bruksmuseum med buss är enkelt och smidigt. Parkeringsplats för bussar finns i direkt anslutning till museet. Där finns också plats att vända. Vi har lång erfarenhet av att samarbeta med bussbolag och researrangörer, kontakta gärna oss direkt för ett skräddarsytt förslag för din grupp: 08-5195 5346 eller info@tumbabruksmuseum.se.

Visningsteman

Svenska sedelhistorien och handpapperstillverkningen

En visning av våra sedlars historia från den äldsta banksedeln till nutida sedelserie samt visning av papperstillverkningen för hand så som sedelpapper tillverkades på bruket fram till 1955. På plats i museet tar visningen cirka 60 minuter. Visningen äger rum i Oxhuset och Röda magasinet. Husen är tillgänglighetsanpassade, läs gärna mer om tillgänglighet här. Digitalt tar visningen cirka 40 minuter, dessa äger rum på Teams eller Zoom. Max antal deltagare är 25 personer. Två grupper kan gå parallellt.

Livet och arbetet på bruket samt handpapperstillverkningen

En visning om hur det varit att bo och arbeta på Riksbankens sedelpappersbruk samt visning av handpapperstillverkningen. På plats i museet tar visningen cirka 60 minuter. Vi går mellan brukets olika hus vilket innebär att vi även vistas utomhus. I den här visningen ingår ett hus som inte är tillgänglighetsanpassat, läs gärna mer om tillgänglighet här. Digitalt tar visningen cirka 40 minuter, dessa äger rum på Teams eller Zoom. Max antal deltagare är 25 personer. Två grupper kan gå parallellt.

Papperets historia och egen tillverkning av papper för hand

En visning om papper som material och om tillverkningsprocessens olika moment. Under visningen ges tillfälle för deltagarna att själva prova på att tillverka ett ark som sedan skickas hem när det har torkat. Inga förkunskaper krävs för att göra ditt eget papper. Våra kunniga guider hjälper dig. Det är lätt och roligt! På plats i museet tar visningen cirka 60 minuter. Visningen äger rum i Röda magasinet mitt emot museets huvudentré/reception. Huset är tillgänglighetsanpassad, läs gärna mer om tillgänglighet här. Denna visning finns inte i digital form. Max antal deltagare är 15 personer. Endast en grupp per starttid.

Ännu större sällskap?

Kontakta gärna oss för att prata om era behov på 08-5195 5346 eller info@tumbabruksmuseum.se.

Kvinna håller en smartphone och visar upp papper.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Prislista visningar 2024

  • Vardag dagtid (start senast klockan 16.00) 1 500 kronor per grupp om 25 (eller 15 för visningen med egen papperstillverkning)
  • Vardag kväll (start efter klockan 16.00) 2000 kronor per grupp om 25 (eller 15 för visningen med egen papperstillverkning)
  • Helg (röd dag) dagtid (start innan klockan 15.00) 2000 kronor per grupp om 25 (eller 15 för visningen med egen papperstillverkning)
  • Helg (röd dag) kväll (start efter klockan 15.00) 2 500 kronor per grupp om 25 (eller 15 för visningen med egen papperstillverkning)

Prislista visningar 2025

Priserna nedan är grundavgifter för grupper upp till 15 personer. För grupper med 16-25 deltagare tillkommer en avgift på 85 kronor per person. Notera gärna att för papperstillverkningen får man endast vara 15 personer.

  • Vardag dagtid (start senast klockan 16.00) 1 500 kronor per grupp om 25 (eller 15 för visningen med egen papperstillverkning)
  • Vardag kväll (start efter klockan 16.00) 2000 kronor per grupp om 25 (eller 15 för visningen med egen papperstillverkning)
  • Helg (röd dag) dagtid (start innan klockan 15.00) 2000 kronor per grupp om 25 (eller 15 för visningen med egen papperstillverkning)
  • Helg (röd dag) kväll (start efter klockan 15.00) 2 500 kronor per grupp om 25 (eller 15 för visningen med egen papperstillverkning)

Med reservation för ändringar.

Vänner sitter tillsammans vid ett dukat bord
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Mat och dryck

Våra lokaler tillåter inte att ni tar med medhavd mat eller dryck. Däremot är ni välkomna att slå upp en picknick på bruksområdet. Förboka gärna annars gruppens mat i Brukscaféet i samband med att ni bokar er visning. För grupper erbjuder vi till exempel varm lunch, fika med kaffe och smörgås/kaka, julbord eller afternoon tea. Vi ser till att ni får ett upplägg som passar er.

Upptäck Brukscaféet

Skicka en bokningsförfrågan

Du behöver fylla i allt som är markerat med tecknet *.

    Visningsspråk:*
    Vill ni kombinera visningen med ett besök i Brukscaféet?
    Består gruppen av barn?

    Jag förstår att denna beställningsförfrågan är en förfrågan och inte är bindande:*

    Jag har tagit del av Statens historiska museers policy för behandling av personuppgifter och samtycker till att mina kontaktuppgifter samlas in och sparas i enlighet med dataskyddsförordningen.