Händer som håller i en pappersform
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.
  1. Startsida
  2. På gång
  3. Gör ditt eget papper

Gör ditt eget papper

Handpapperstillverkningen är hjärtat i museets verksamhet. Vår verkstad ligger i Röda magasinet där även utställningen om papperets historia finns. Vi tillverkar papper för hand med bomullsmassa som vi maler själva. Visste du att även du kan göra papper på museet? Det är lätt och vår kunniga personal hjälper dig genom hela processen.

Visning av handpapperstillverkningen 

I vår pappersverkstad visar vi och berättar om handpapperstillverkningen på Tumba bruk och om det över 2000 år gamla hantverket. Efter visningen kan du prova på att skapa ett eget pappersark från grunden.

Visningen passar vuxna och familj. Rekommenderas från 6 år.

Museipedagog som håller upp handgjort papper.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Datum och tid

Torsdag, fredag, lördag och söndag klockan 14.00-14.40.

Kostnad och bokning

85 kronor för vuxen och kostnadsfritt för barn till och med 18 år. Att prova att skapa papper i samband med visningen kostar 50 kronor. Vi skickar hem pappret när det har torkat. Du kan köpa biljetter till visningen i museets huvudentré/reception i Oxhuset samma dag från klockan 11.00. Inget förköp.

Till kalendariet

Boka en gruppvisning eller privat visning

Välkommen att boka en egen visning med fokus på papperstillverkningens process samt om arbetet med sedelpapperet på Tumba bruk. Avslutningsvis egen tillverkning av papper. Visningen tar 60 minuter.

Närbild på föremål som används vid papperstillverkning.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Workshops

Har du en möhippa, namngivningsceremoni, kickoff, konferens eller ett födelsedagsfirande i sikte? Vi anordnar gärna workshops åt ert sällskap. Varför inte kombinera egen papperstillverkning för hand med härligt bubbel eller ett mysigt kafferep med smarriga bakverk?

Närbild på handgjort papper.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum,/SHM.

För dig med bebis

Är du föräldraledig? Passa på att skapa ett minne för livet och gör ett avtryck med din bebishand eller fot! Aktiviteten passar bebisar 3-12 månader.

Vuxen och bebis som skapar papper tillsammans.
Foto: Ola Myrin. Tumba bruksmuseum/SHM.
Träramar som används vid papperstillverkning.
Handgjort papper.

Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

För skolgrupper

För skolan finns flera skolprogram med fokus på papper samt en fortbildning för lärare.

Skolklass som sitter och lyssnar.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Så går papperstillverkningen till

Papper har en två tusen år lång historia. Idag görs det mesta pappret med olika former av trämassa. Men från början användes gamla kläder och trasor (lump). Så var det även på Tumba bruk. På bruksmuseet används ursprungligen linnelump som råvara och idag används numera bomull för att göra sedelpapper. När vi gör papper på Tumba bruksmuseum idag så maler vi pappersmassa i en maskin som kallas för Holländaren.

Vattendränkt papper.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Följ med museipedagogen Liana Kirsta när hon demonstrerar traditionell papperstillverkning så som den gjordes för hand vid Tumba bruk under många år. På vägen får du också veta vad papper egentligen är och bakgrunden till Tumba bruk.

Inspelat av UR Samtiden den 24 maj 2021 vid Tumba bruksmuseum.

Konferens

Tumba bruksmuseum erbjuder konferenser. Ge ditt evenemang något extra med en guidad visning där vi berättar om brukets spännande historia eller workshop i papperstillverkning.

Närbild på en hand som håller i en kaffekopp bredvid ett fat med frukt och fika.
Foto: Jens Mohr, Tumba bruksmuseum/SHM.

Du kanske även är intresserad av