1. Startsida
  2. Pengalabbet – Lekfullt och kul om ekonomi

Pengalabbet – Lekfullt och kul om ekonomi

Pengalabbet ger barn och unga möjlighet att spela och lära om ekonomi och pengar. Den lekfulla utställningen går nu att spela på Tumba Bruksmuseum.

Pengalabbet är en interaktiv utställning i form av ett spel som går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön. Den som spelar får prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat. De får reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur stor del som går till skatt.

Var tar pengarna vägen?

Idén med spelet är att barn och unga ska få aha-upplevelser kring pengarnas roll i deras vardag och förstå vart föräldrarnas pengar tar vägen.

Bor du dyrt har du kanske inte råd med lika mycket kläder. Den som har bil kan få vänta med att köpa ny soffa. Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får barn och unga reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar.

Program för skola

Spelet i utställningen passar barn från 8 år. För de mindre barnen finns Miniekonomen – en förenklad version av spelet.

För skolan finns ett pedagogiskt program som möter läroplanens mål för år 4-6. 

Pengalabbet är en vandringsutställning skapad av Kungl. Myntkabinettet i Stockholm, i samarbete med sparekonomerna Claes Hemberg och Johanna Kull. Den har tidigare besökt Halmstad och Motala och finns nu på Tumba bruksmuseum fram till den 3 november.

Emma Ågrahn

Presskontakt

emma.agrahn@shm.se

​08-402 30 18

190404 TBM Pengalabbet 0805

Fotograf: Erik Lerneståhl
Barn spelar i Pengalabbet

190404 TBM Pengalabbet 0094

Fotograf: Erik Lerneståhl
Barn spelar i Pengalabbet

190404 TBM Pengalabbet 0015

Fotograf: Erik Lerneståhl
Detalj från utställning