Kalasfika som är uppdukat.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Barnkalas

Tumba bruksmuseum erbjuder en annorlunda och mysig miljö för barnkalas. Fira ditt barns födelsedag med papperspyssel och gott kalasfika.

Vanliga frågor och svar kring barnkalas

Vad är Tumba bruksmusem för miljö?

Svenskt sedelpapper har tillverkats i Tumba bruk sedan 1755. På museet kan du lära dig om Sveriges sedelhistoria och om de människor som levt och arbetat på Tumba pappersbruk. Papper är hjärtat i museets verksamhet och det präglar även barnkalasen.

Vad ingår i kalaset?

Barnen får börja kalaset med att pyssla masker och testa på att tillverka eget papper. Pysselstunden leds av museets kalasvärd, men minst en och upp till tre föräldrar får gärna stanna kvar också. I pysslet blandas papperspyssel med egen papperstillverkning. De färdiga pappersarken skickas till barnen när det har torkat och blir ett roligt minne av kalaset.

Efter pysselstunden är det dags för kalasfika med smakis, havreboll och glass. Vi dekorerar rummet i förväg med serpentiner och girlanger. Kalasvärden serverar och ser till att födelsedagsbarnet uppmärksammas med sång. Alla barn får med sig en påse med något gott att ta med sig hem.

Varmkorvar, dryck och pannkakor.
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Vad kostar ett kalas?

Priset för ett kalas hos oss är 2 750 kronor. Då kan upp till 12 barn delta inklusive födelsedagsbarnet själv. I priset ingår pyssel, smakis, havreboll, glass och godispåse. De vuxna får kaffe och havreboll. Specialkost meddelas senast en vecka innan. Varmkorv (2 stycken per barn) eller pannkakor med bärkompott och grädde (en per barn) kan beställas till för 45 kronor per deltagare. Har du frågor om kostpreferenser eller allergier? Vid frågor om allergier i caféets utbud, välkommen att prata med vår kökspersonal eller kontakta oss i förväg via bokningsformuläret.

Besök Brukscaféet

Hur gamla kan barnen vara?

Rekommenderad ålder är från 6 år, men vår erfarenhet är att pysselkalaset lämpar sig bäst för åldrarna mellan 8-11 år. Vi anpassar så klart pysslet efter barnens ålder.

Hur länge pågår kalaset?

Kalaset håller på i ungefär två timmar.

Flera barn som ritar.
Ett barn som ritar.

Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Var äger kalaset rum?

Tumba bruksmuseum är en annorlunda och mysig lokal för barnkalas. Vi pysslar i Röda magasinet mitt emot museets huvudentré/reception och vi äter i Brukscaféet. Båda lokalerna är tillgänglighetsanpassade för rullstol och barnvagn. Det finns skötbord och en barntoasits i toaletterna i båda lokalerna.

Så har vi tillgänglighetsanpassat museet

Hur många kan jag bjuda?

Max 12 barn till kalaset (inklusive födelsedagsbarnet och eventuella syskon). Minst en vuxen och max tre vuxna är välkomna till kalaset som hjälp och stöd för barnen. Övriga föräldrar/vuxna hämtar och lämnar sina barn i museets entré.

Hur hittar man till museet?

Det är lätt att åka till Tumba bruksmuseum med kollektivtrafik, bil, cykel eller till fots. Vi har en stor parkering där man kan stå gratis i 4 timmar med P-skiva. Det finns även cykelparkering vid museets entré.

Hitta till Tumba bruksmuseum

Bokning

Det finns inga fasta tider för kalas. Du kan se vilka dagar och tider som finns lediga genom att fylla i en bokningsförfrågan. Sedan kontaktar vi dig för att bekräfta samt diskutera bästa möjliga upplägg.

    Finns det deltagare som har behov av särskild tillgänglighet?

    Jag har tagit del av Statens historiska museers policy för behandling av personuppgifter och samtycker till att mina kontaktuppgifter samlas in och sparas i enlighet med dataskyddsförordningen.

    Kontakt

    Kontakta oss gärna vid frågor på 08-519 553 46 eller info@tumbabruksmuseum.se  

    Kontakt

    Kontakta oss gärna vid frågor på
    08-519 553 46 eller info@tumbabruksmuseum.se  

    Bullar upplagda på ett fat.
    Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.
    Besökare tittar på en pappersform tillsammans med museipersonal.

    Håll koll på vad som händer!

    Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.