Tumba Bruksmuseum
Tumba Bruksmuseum

Papperstillverkning för hand

Pappersmassans väg till färdigt papper steg för steg:

Förberedelser
Pappersmassan hälls upp i ett kar, en så kallad kyp. Däckeln placeras på formen.

Formning
Formaren doppar ner formen med däckeln i pappersmassan och skakar den lätt för att fibrerna ska jämna ut sig över silduken. Han tar sedan av däckeln och överlämnar formen till guskaren.

Guskning
Guskaren tar emot formen och trycker av, guskar, det våta pappersarket mot en fuktig filt på guskbrädan. Därefter läggs en ny våt filt över arket.

Pressning
När högen av filtar och papper innehåller 150-200 ark är posten klar för pressning. Hela högen läggs då i en kraftfull press.

Läggning
Då vattnet pressats ut, skiljer läggaren pappersarken från filtarna. Arken läggs ovanpå varandra, noggrant travade i högar. Sedan pressas arken igen, nu utan filtar.

Hängning
Arken torkas hängande på stänger.

Limning
Limningen gör att fibrerna klistras intill varandra. Papperet får en jämnare struktur och uppsugningsförmågan minskar. Limmet kan tillsättas direkt i pappersmassan före formningen, eller genom att det färdigformade papperet förs ner i en lösning av till exempel djurlim efter formningen. Limmet pressas sedan ut och papperet torkas på nytt.

Glättning
Den sista behandlingen av papperet är glättningen, som bland annat ökar papperets tryckbarhet. Den gjordes ursprungligen manuellt med en glättsten, senare maskinellt med en glättmaskin.

Filttvätt
Filtarna måste vara rena och fuktiga för att inte smutsa pappersarken och därför är filttvätten en mycket viktig del i tillverkningsprocessen. Tvätten sker i svängbaljan.

 

Tumba bruks historia Tumba Bruks historia
pappersskolan Pappersskolan
   Pappersskolan Papper
   Pappershistoria Pappershistoria
   Papperstillverkning Papperstillverkning
   ordlista Ordlista
   eget papper Gör eget papper
   sedlar Sedlar
   bildgalleri Bildgalleri
Bruka en bruksmiljö Bruka en bruksmiljö
Barnen på bruket Barnen på bruket

Lärarhandledning Lärarhandledning
pdfer PDF
litteraturtips Läs mer
ordlista Ordlista (SFI)