Tumba Bruksmuseum
Tumba Bruksmuseum

Pappershistoria

Papperet uppfanns för ca 2000 år sedan, till Europa kom det inte förrän under medeltiden. I Sverige börjar vi använda papper först under 1300-talet.

Det första papperet
För ca 2000 år sedan uppfinns papperet i Kina. Tidigare har man skrivit på sidentyg, vilket är ett ganska dyrt material. Vem som kommer på att göra det allra första papperet vet man inte, men en man vid namn Ts´ai Lun vidareutvecklar idén. I en rapport till den kinesiska kejsaren år 105 e. Kr beskriver han hur papper tillverkas av trädbark, hampa, trasigt tyg och fisknät.

Det äldsta kinesiska papperet som finns bevarat är från år 8 f. Kr och är tillverkat av lin. På pappret finns flera kinesiska skrivtecken och man tror att det är rester av ett brev. Pappersfragmentet hittades i augusti 2006.

Papperets väg över världen

Papperet kommer till Europa
Kunskapen om papperstillverkning förs så småningom vidare från Kina till Korea och Japan. Under 700-talet sprids tekniken till Samarkand, som kommer att bli centrum för papperstillverkningen under lång tid.

De första europeiska pappersbruken startas i Italien och Spanien på 1200-talet. I början av 1400-talet uppfinns boktryckarkonsten och då ökar också efterfrågan på papper.

Papperet i Sverige Papperet i Sverige

 

Tumba bruks historia Tumba Bruks historia
pappersskolan Pappersskolan
   Pappersskolan Papper
   Pappershistoria Pappershistoria
   Papperstillverkning Papperstillverkning
   ordlista Ordlista
   eget papper Gör eget papper
   sedlar Sedlar
   bildgalleri Bildgalleri
Bruka en bruksmiljö Bruka en bruksmiljö
Barnen på bruket Barnen på bruket

Lärarhandledning Lärarhandledning
pdfer PDF
litteraturtips Läs mer
ordlista Ordlista (SFI)